Copyright 2008-2019 - Solidair Groningen & Drenthe

Trainingen

Cursus Suïcidepreventie en nazorg

project suicide nazorgDeze cursus is bedoeld voor alle pastoraal werkenden: van pastor tot ziekenbezoeker en van predikant tot kerkelijk werker. Deze cursus wil bijdragen aan het voorkomen van suïcides. Iedere deelnemer ontvangt tijdens deze cursus handvatten om dit lastige onderwerp bespreekbaar te maken. Belangrijk voor iedere pastoraal werkende!


VOOR WIE EN MET WIE
In samenwerking met het Bisdom Groningen-Leeuwarden en Suïcidepreventie voor Kerken heeft Solidair in 2017 een cursus ontwikkeld om het aantal suïcides in de provincies Groningen en Drenthe te laten afnemen en nazorg te verlenen aan nabestaanden na zelfdoding. De training is daarnaast bedoeld om het onderwerp bespreekbaar te maken en het taboe dat er nog steeds is omtrent zelfdoding te verkleinen. We hebben de cursus een aantal keer mogen geven en de conclusie is dat de cursus voorziet in een behoefte. De cursus is ontwikkeld voor kerkelijke vrijwilligers en professionals die actief zijn in het pastoraat, bezoekwerk of diaconaat. Ben je pastoraal bezoeker, ziekenbezoeker, pastor, voorganger, ambtsdrager of geïnteresseerde dan past deze cursus bij je functie en/of taak binnen de kerk.

WAT
Als bezoeker kan je een verschil maken! Tijdens deze cursus, die uit drie delen bestaat leer je om in gesprek te gaan over het onderwerp suïcide. Door het onderwerp bespreekbaar te maken verliest het vaak (een deel van) haar donkere kracht en kunnen suïcides worden voorkomen. Tijdens de cursus leer je tevens welke signalen mensen met suïcidale gedachten uitzenden, hoe je deze signalen herkent en wat de vervolgstappen kunnen zijn. In het tweede deel staan we stil bij de nazorg na suïcide, hier wordt o.a. aandacht besteed aan de rouwverwerking. De thematiek kan best confronterend en heftig zijn. Ben je zelf bekend met suïcidaliteit schroom dan niet om contact op te nemen met www.113online.nl of met een pastoraal werker.

WAAR
Solidair geeft de cursus op iedere gewenste locatie in de provincies Groningen en Drenthe.

WAAROM
Gemiddeld overlijden er 5 mensen per dag door suïcide. Juist als kerkelijke professional en/of vrijwilliger kun je van grote betekenis zijn voor je gesprekspartner die misschien wel suïcidale gedachten heeft. Met name in een veilige omgeving, aan de keukentafel of op de bank in de woonkamer, kan het onderwerp op een laagdrempelige wijze besproken worden.
Voordat iemand met suïcidale gedachten bij professionele hulpverleners komt, is er vaak al een heel proces aan vooraf gegaan. Soms is er sprake van het bedenken of uitvoeren van een poging. Jaarlijks doen ruim 90.000 Nederlanders een poging tot suïcide. Dat zijn er erg veel. Dat er tevens veel mensen zijn die denken aan suïcide heeft onderzoek uitgewezen: in Nederland zijn dat ongeveer 500.000 mensen. Dat betekent dat de kans groot is dat iemand in jouw leefomgeving suïcidale gedachten heeft, plannen maakt om zichzelf van het leven te beroven of in het verleden een poging tot suïcide heeft gedaan.

HOE KAN IK MEEDOEN?
Deze cursus is geschikt voor groepen vanaf 8-12 personen. De cursus is ontwikkeld voor kerkelijke professionals en vrijwilligers, maar kan ook desgewenst aangepast worden voor andere doelgroepen. Bij voldoende financiering door fondsen kan deze cursus worden aangeboden voor € 45,- per persoon. Solidair gaat er dan vanuit dat de locatie, koffie en thee door de uitnodigende groep of organisatie wordt geregeld.

Heb je belangstelling voor deze cursus neem dan contact op met Gerard Agterkamp: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 06 229 071 23.


Interview met Pastoor Tolboom, Gerard en Astrid Agterkamp | Nederlands Dagblad,17 october 2018

Volg ons ook op Facebook

Ons personeeldagje Groningen

Agenda

Onze nieuwsbrieven

Onze nieuwsbrief ontvangen...?

We sturen een aantal keren per jaar een nieuwsbrief rond, met informatie over ons werk. Als je die wilt ontvangen, moet je je even inschrijven.

Inschrijven nieuwsbrief SGD